Veranda och snickarglädje målad med Linoljefärg

Vinterbild, verandan efter ommålning med linoljefärg
Måla om veranda med Linoljefärg från Wibo Färg.
Snickarglädje och målarglädje

I samband med att huvudbyggnadens ytterdörr/entrédörr målades om tidigare i år fick även framsidan och östra gaveln på huset ny färg. På gamla bilder ser man att huset alltid varit vitt. Foder och fönsterbågar har under åren haft lite olika kulörer.

På vissa delar av verandan, framförallt fasaden och taket under verandan var färgen kraftigt krackelerad. Linoljefärg målad utomhus blir matt och kritar när den åldras. Med tiden krackelerar färgen som då bör skrapas bort.

Före-bild
verandan Före

Förra året påbörjades ommålning av den yttre pardörren, precis innan togs den här bilden. Se hur linoljefärgen på fasaden har krackelerat ordentligt. Krackeleringen beror på gammaI linoljefärg och på oregelbundet underhåll.

Övrig fasad på huset har inte liknande krackelering antagligen pga. att de delarna varit mer utsatta och underhållits/målats om mer regelbundet. För att nå ett bra resultat bör allt som är krackelerat och som sitter löst skrapas bort.

Förarbete veranda
Skrapa verandatak innan ommålning med Linoljefärg.
Förarbete snickarglädje, veranda innan ommålning
Skrapa, skrapa och skrapa lite till

Resultatet blir inte bättre än förarbetet. En vass skrapa är att rekommendera och att skrapa i omgångar. Blir man trött riskerar man att slinta och göra fula revor i träet.

Då en stor del av färgen var krackelerad lossnade det bitvis lätt. Det som satt hårdare värmdes med varmluftspistol och skrapades sedan bort. Speedheater är annars ett populärt verktyg för att ta bort gammal linoljefärg.

Förarbete veranda, skrapa bort gammal linoljefärg
Hur mådde Virket?

Trots att färgen bitvis var i dåligt skick var virket under fortfarande prima. Panelvirket på fasaden är det samma som när huset byggdes för 150 är sedan.

Linoljefärgen har mycket goda träskyddande egenskaper och låter träet ”andas” (vädra ut fukt). Det innebär att fukt inte blir kvar inne i virket vilket motverkar att virket blir dåligt och ruttnar.

Målas linoljefärg på virke med för hög fuktkvot spricker fägen och flagnar, och det lösa bör skrapas bort och ny färg målas på. Tråkigt absolut, men bättre än med plastfärg/vattenbaserad färg som håller fukten kvar inne i virket med risk att virket ruttnar och behöver bytas ut.

Vad som avgör hur bra ett virke håller beror givetvis också på virkets kvalitet. Svärfar har berättat att när huset byggdes specialbeställdes virke av hög kvalitet en bit härifrån, där träden fått växa långsamt och avverkats när de varit mogna. Det ger ett trä med täta årsringar som suger betydligt mindre fukt än en porös snabbvuxen gran som ofta panelvirke består av idag.

Närbild på stolpar och snickarglädje innan ommålning med linoljefärg
Kopparplåt under stolpar skyddar träet.
Kopparplåt under verandastolpar

De yttre verandastolparna som ursprungligen var i ek bytte svärfar ut på 80-talet eftersom de var rötskadade, nu ca 30-40 år senare är de ersatta stolparna fortfarande i förvånansvärt bra skick. Detta är lite överraskande med tanke på att de ersatta stolparna är i vanlig furu, till skilllnad mot originalvirket som var i kvalitetsek.

Ett av svärfars intressen är gamla träbåtar och här finns en hel del att lära sig om virke och hur de påverkas av vatten och fukt. På utsatta delar på träbåten kan man använda kopparplåt för att förhindra att båtarna ruttnar upp. Kopparns kemiska egenskaper ska motverka träet från att ruttna.

På bilden ovan syns kopparplåten som sticker ut under stolpen. Kopparplåten är på så vis placerad vid stolpens ändträ där träets uppsugningsförmåga är som störst. Kanske är det det som gjort att stolparna hållit så bra? 

Närbild skrapade foder, grå kulör.
Färg & Kulör

Huvudbyggnaden är som tidigare nämnts alltid målad med linoljefärg och såvitt man vet alltid varit vit. Foderfärgen har ändrats under årens lopp. När snickerier och foder skrapades dök det upp en fin grå kulör. På något av de gamla fönstren visade sig en röd.

De tidigare blå snickerierna målades om till en ljustgrå kulör som är snarlik denna. Kulören är en av Vingstorps utvalda kulörer som finns att beställa i webshopen.

Olja in med Jupex träolja som grundskydd.
Grundolja med jupex istället för Grundfärg

Verandan målades om med Wibo linoljefärg som baseras på ett trestegssystem med grundfärg, mellanfärg och färdigfärg.

På snikarglädjen bytte vi ut grundfärgen mot Jupex Träolja som har oöverträffade träskyddande egenskaper. Jupex tränger in effektivare i träet än rå linolja och torkar, vilket ger ett formstabilt virke. Viktigt om man grundar med Jupex är att inte lägga på för mycket av oljan. Underlaget riskerar annars att bli övermättat och för fett för att linoljefärgen skall fästa ordentligt.

Snickarglädje målad med linoljefärg.
Snickarglädje, -veranda målad med linoljefärg.
Måla Med linoljefärg från Wibo Färg

Efter inoljning målades fasaden enligt Wibos färgsystem. Vit mellanfärg två omgångar för att sedan slutstyrkas en gång med färdigfärg.

De gråa snickerierna målades med två omgångar Slipstrykningsfärg och slutstryktes med Snickerifärg Blank som rekommenderas vid målning av ett hårdare virke som foder och fönster.

Skylt rengjord med linsåpa och inoljad med rå linolja
Närbild skylt behandlad med rå linolja.
Rengöring av skylt

Ovanför dörren sitter en skylt som vi gjorde i ordning. Tyvärr har jag ingen bild på hur den såg ut före.

Först togs all färg bort genom att lägga den i linsåpa ett dygn. All rost borstades bort med en stålborste. Sedan smörjde vi in skylten med rå linolja, tände vedspisen och la skylten ovanpå för att bränna den råa linoljan.

Detta ger ingen rostskyddande behandling, i så fall behöver den målas med linoljefärg, förslagsvis Wibo Rostskydds-färg i gråsvart kulör.

Veranda före ommålning med linoljefärg.
Snickarglädje, veranda, linoljefärg.
Verandan innan

Här är en bild från förra året då renoveringen av dörren inleddes.

Före-bild innan målning.
Verandan innan

Här är en gammal bild från 2014 innan vi flyttade in.

Verandan Efter

Först en bild från tidigare i höstas. Ett par månader efter målningen var avklarad. Fortfarande saknas skylten ovanför dörren och nya lampor skall på plats.

Vinterbild, verandan efter ommålning med linoljefärg
Vinterbild på veranda efter målning med Linoljefärg
Verandan idag

Bild från idag. Det blev en tillfällig lampa för att klara av mörkret i väntan på en permanent belysning.  Skylten har heller inte kommit på plats. Återkommer med fler bilder framöver.

Produkter från webshopen

Nedan ser du vilka produkter vi använt oss av från webbutiken. Utöver detta har vi använt oss av: Färgskrapor från Bahco, Slipmaskin från Festool, Varmluftspistol från Bosh och stålborste.

225.00kr1,075.00kr
540.00kr2,580.00kr
560.00kr2,760.00kr
530.00kr2,490.00kr
570.00kr2,790.00kr
Slut i lager

Tillbehör till Linoljefärg

Wibo Schellackflingor Lemon
Kvistlack

94.00kr356.00kr

Dörrtrycken & Kulturbeslag

Dörrtrycke
Sigfrid Jansson No. 11

970.00kr

Dörrtrycken & Kulturbeslag

Nyckelskylt
E A Næsman & Co No. 7

275.00kr