iris hantverk

Vackra bruksföremål för ditt hem är något Iris Hantverk har specialiserat sig på sedan 1800-talet. Nu, som då drar synskadade hantverkare med stadiga händer fast bindel för bindel i borstträn. 

Resultatet är vackra, funktionella och eftertraktade borstar där handgjort och fingertoppskänsla får här en ny dimension. 

På senare tid har Iris Hantverk utökat sitt sortiment med andra bruksföremål gjorda mestadels i naturmaterial med en stark känsla för form och funktion.

Bakset från Iris Hantverk
Diskbortse Knopp från Iris Hantverk

BORSTARNA

Alla borstar är av exklusiv design och tillverkas av mestadels naturmaterial. 

Iris Hantverk arbetar med flera kunniga designers för att skapa borstar som är vackra och funktionella.  Alla borstar är specialutformade så att träna ligger bra i handen och borsten är noga utvald för användningsområdet.

NATURMATERIAL

Naturmaterial har många fördelar och kan varieras efter användningsområde. Vanligt förekommande träslag är björk, ek och bok, vilka alla är kända för sin slitstyrka och hårdhet.

Borsten tillverkas mestadels av tagel, gethår, svinborst eller olika fibrer från växtriket. Syntetiska material förekommer men endast då funktionen kräver det.

Bordsborste från Iris Hantverk
Rotsaksborste, svampborste och potatissticka från Iris Hantverk

vårda & sköta

Med lite enkel skötsel håller och åldras dina borstar vackert.

Rengör borsten då och då. Vi rekommenderar mild linsåpalösning i ljummet vatten. Linsåpan är överlägsen vid rengöring och återfettar borsten/tagel så att den inte torkar ut och förblir smutsavvisande. Har du inte linsåpa kan du även använda grönsåpa eller diskmedel för rengöring. 

Olja då och då träryggen. Vi rekommenderar kallpressad kokt linolja. Har du inte linolja använd vanlig matolja.