KARIN CARLANDER

Prisbelönta danska textildesignern Karin Carlander står bakom TEXTILE NO. På en liten vävstol i Karins familjehem vävde Karin redan som liten textilier. Då som gåvor till övriga i familjen. När Karin var 19 år påbörjade hon sin bana inom textildesign.

Hon studerade då under den franska Jacqueline de la Baume Dürrbach. Jacguleine arbetade bl a med Picasso för att skapa tepissier av flera av hans målningar.

Karin fortsatte sin utbildning vid KADK, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Hon tog sin examen 1987 och utöver den har hon även en MA i textildesign från dansmarks Designskola.

Karin Carlander

Foto: Jeff Hargrove

Textile No. certifierad av Masters of Linen.

TEXTILE NO.

2009 Lanserade Karin sin kollektion TEXTILE NO. personlig och vacker. Ekologisk och multifunktionell, traditionellt vävd brukstextil av lin. Högabsorberande och snabbtorkande. Gjord för att hålla och för att användas. Skapad för att integrera med användaren och möjliggöra en personlig tolkning av material form och funktion.

TEXTILE NO. Kombinerar elegans och tillgänglighet. Vacker som bordtextil till det dukade bordet. Fungerar lika fint till uteplatsen eller som picknicktextil. I köket känns den helt rätt som disktrasa, kökshandduk, matinslagning (linet har även antibakteriella och antiseptiska egenskaper) eller som förkläde.

VÄVNING, DESIGN & FÄRGER

Karin har valt att lämna den råa stadkant som uppstår när textilerna vävs för att synliggöra hantverket och den konstnäriga processen som ligger bakom.
TEXTILE NO. är vävd i tre olika utföranden:

YinYang – Den horesontiella designern är vävd med randig stadkant för att återspegla och synliggöra hantverket och kunskapen bakom vävningsprocessen.

Sashiko – Den vertikala designen är vävd med vita stadkanter för att addera en konstnärlig edge till färgtonen i textilen.

ZigZag – Den sista designen är vävd med en speciell teknik som blir synlig när man kommer närmare textilen och även i vissa ljus – som en gömd skatt invävd i tyget.

FÄRGtonerna är hämtade från vår skandinaviska natur och de säsongsmässiga förändringar som sker i hav, snö och lavar. De är utvalda för att kunna blanda och matchas med varandra efter tycke, tillfälle och användningsområde.

Textile No. finns i olika vävningar och kulörer som alla matchar med varandra.
Textile No. 9 Linneservett i 100% lin.

MASTERS OF LINEN

TEXTILE NO. är certifierad av Masters of Linen. En internationell märkning som innebär en garanti att produkten är helt tillverkad inom Europa av skickliga hantverkare som möter de högst ställda kraven på kunskap och omtanke genom hela tillverkningsprocessen.

Linet som används i TEXTILE NO. kommer från hållbara odlingar i norra Frankrike. De spinns, färgas och vävs sedan av skickliga hantverkare i Italien. Infärgningen baseras på en speciell teknik som adderar mer accent till kulören och gör att textilen tåls att tvättas i 60° utan att mattas ur eller förlora sin lyster.

VÅRDA & SKÖTA

Precis som övriga linneprodukter blir dessa textiler bättre ju mer de används. Blötlägg och låt torka för att mjuka upp textilen innan användning. Innan första tvätt blöttlägg gärna textilen i kallt vatten. 

För ett slätt utseende med glans, mangla eller stryk textilen lätt funktig. För ett naturligt skrynkligt och avslappnat utseende, använd direkt efter torkning.

Textile No. hållbart tillverkad genom hela processen inom Europa. Certifierad av Masters of Linen.