Eskilstuna kulturbeslag

Eskilstuna Kulturbeslag startades av Björna Wadén 1994. Med ambitionen att nytillverka tidstypiska belag och detaljer enligt gamla förlagor.

I Eskilstuna stod den svenska beslagsindustrins vagga. Sedan 1600-talets andra hälft har Eskilstuna varit känt för sin järnmanufaktur och specialisering på just byggdetaljer i stål, järn och mässing. 

I takt med modernisering av tillverkning har gamla modeller och tillverkningsmetoder försvunnit. Eskilstuna Kulturbeslag vill dock föra smedstadens traditioner vidare och tagit vid där många av deras föregångare slutat.

Eskilstuna kulturbeslag är kända för sitt breda sortiment av tidstypiska beslag för dörrar, fönster och fasta skåpinredningar. Små detaljer som ger hus och hem identitet och personlighet. 

Kulturbeslag, fönsterklinka i mässing. E A Næsman & Co No. 159
Hatt & Klädkrok i mässing från Eskilstuna Kulturbeslag

TILLVERKNING & MATERIAL

Eskilstuna Kulturbeslag har valt att behålla alla sin tillverkning i Eskilstuna. Tillverkningen är småskalig och sortimentet består av både handsmidda beslag och fabriksgjorda produkter. Allt handsmide utförs av svenska smeder.

I de flesta av beslagen används svenskt höghållfast stål från SSAB som kommer från utomstående gjuterier i Sverige. En annan vanlig förekommande metall är mässing som tack vare sin estetik och mångsidighet fått många användningsområden.

FÖREBILDER

För varje beslag som tillverkas finns en förebild. Dessa kan vara hämtade ur gamla bevarade kataloger som innehåller noggranna avbildningar och beskrivningar. Verkliga beslag förekommer också som hittats i äldre byggnader.

KULTURBESLAG I MÄSSING

De produkter Eskilstuna Kuturbeslag tillverkar i mässing är antingen obehandlade eller förnicklade. Förnickling innebär en ytbehandling där man lägger på en silvervit höggläsande metall ovanpå mässingen.

Obehandlad mässing visar mässingens verkliga färg och tillåter metallen att ärga. Ärgningen är en naturlig reaktion och skyddar metallen och förlänger livslängden. Obehandlad mässing kommer över tid få patina och mörkna. Om man önskar behålla en klar och högglansig yta, behöver man putsa metallen regelbundet.

Mässing är ett långlivat material och består av en legering av koppar och zink. Vanligast är att mässing består av 65% koppar och 35% zink men andelarna kan variera.

Redan på 1600-talet började man i Sverige tillverka mässing och blev snart känt som ”fattigmansguldet”. I hemmen började mässing först och främst användas till belysningsföremål eftersom den mycket vackert reflekterar ljusets sken.

Beslag i mässing från Eskilstuna Kulturbeslag
Dörrtrycke i obehandlad mässing från Eskilstuna Kulturbeslag

VÅRDA & SKÖTA

Eskilstuna kulturbeslag tillverkar sina produkter av långlivade material och med stor teknisk kompetens. Med rätt skötsel kommer de hålla i många kommande generationer.

Rätt montering av beslaget är det viktigaste för lång livslängd. Ett gångjärn eller trycke ska löpa lätt. Ett beslag ska alltid sittas fast väl och korrekt i dörr, fönster eller karm.

Förborra alltid för exaktare montering, rätt placering av beslaget samt för att förhindra att sprickor uppstår i karm, båge eller dörrblad. Använd borr som som är ca 1mm mindre än skruven.

Obehandlade stålbeslag rostar omedelbart i fuktig miljö. Stålbeslag som monteras utomhus skall därför noga rostkyddsmålas före montering. I samband med målning av snickeriet täckmålas även beslaget i samma kulör.

Obehandlade mässingsbeslag åldras naturligt av luftens fukt och syre och får med tiden patina och  antar en mörkare färg. Om man önskar behålla en klar och högglansig yta, behöver man putsa metallen regelbundet.

Granol är ett effektivt, skonsamt putsmedel som inte innehåller slipmedel. Granol appliceras med torr trasa, vid mycket fläckar låter man medlet verka en stund. Ytan putsas sedan till medlet är helt borta och lämnar då en fin och blank yta.