Ett nygammalt Kryssbord

Kryssbord målat med linoljefärg i mörkgrå kulör.
Kryssbord före målning med linoljefärg.
Kryssbord i Ask
Vi har fått ta över ett kryssbord av några vänner till familjen. Bordet är möbelsnickrat av deras son som har ett eget snickeri, Agustibröder, i Skåne. Bordskivan består av sammanfogade askplank och underredet är troligtvis av furu. På bilderna kan man se att underredet sedan tidigare är målat med en rödaktig lasyr. Bordet kommer stå i vårt kök och underredet målas i en mörkgrå kulör. Bordet har några år på nacket och två av askplanken har spruckit isär, därför har bordskivan böjt sig något. Planen är att rätta till det så småningom och att samband med detta också slipa om bordskivan och ge den en ny ytbehandling. Det kommer vi ta i nästa steg (bl a pga av att vår treåring just nu hamrar på det mesta med det mesta)
Detaljbild på Kryssbord innan målning med linoljefärg.
Kryssbord före målning med linoljefärg.
Detaljer
Fina detaljer som visar hantverket.
Tvätta med ph-neutralt rengöringsmedel innan målning med linoljefärg.
Förarbete
Innan underredet målas med linoljefärg, tvättas det med Ph-neutralt rengöringsmedel, i det här fallet Yes-diskmedel löst i vatten. Linoljefärg gillar inte höga Ph-värden och därför ska rengöringsmedel med höga ph-värden, som grönsåpa och linsåpa undvikas innan målning med linoljefärg. Diskmedel löser fett och smuts och blandat med vatten får det ett neutralt ph-värde. Alla ytor tvättas med t-sprit för att vara på den säkra sidan. T-spriten löser fett och mattar ner ytan, vilket gör att linoljefärgen får en bättre yta att fästa på.
Slipa av med fint papper innan målning med linoljefärg.
Slipa Med fint SLIPpapper
Efter det slipas ytorna med en slipkloss och fint sandpapper. Först 120 för att sedan avsluta med 180 korn. Festools slipkloss är verkligen att rekommendera, slipklossen och papper har kardborre som gör att slippappret sitter på plats. Den lilla utskjutande delen framtill är perfekt för att komma åt i trånga utrymmen.
Linoljefärg från Wibo Färg.
Måla med linoljefärg från Wibo Färg
Måla med lInojefärg
Underredet målas med Wibo Slipstrykning i en mörkgrå kulör som snart finns att beställa i webshopen. Då underredet sedan tidigare är målat och inget spackel använts suger träet jämnt och då räcker två tunna strykningar.
Kryssbord I mörkgrå kulör målad med linoljefärg.
Kryssbord efter målning med linoljefärg.
Textile no. 6 Bordsduk i linne.
Kryssbord målat med linoljefärg i mörkgrå kulör.
Färdigt
Bordet efter målning. Tack snälla Eva & Håkan för detta underbara bord!
Produkter från webbutiken
Nedan ser du vilka produkter vi använt som går att köpa i webshopen.
540.00kr2,580.00kr
Slut i lager

Allbäck Linoljeprodukter

Linsåpa 1 L

120.00kr
215.00kr1,025.00kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *