

Rutigt golv med linoljevax från Allbäck
Huvudbyggnadens hallgolv, ett trägolv av enepinnad gran har legat sedan huset byggdes. I samband med installation av centralvärme någon gång på 90-talet, bröts golvet upp och skadades. Det skadade golvet reparerades och lades tillbaka. I samband med ingreppet slipades golvet och fick en oljebehandling. Därefter har golvet successivt gulnat och var i ett ganska sorgligt skick. I våras bestämde vi oss för att göra något åt det. Här kommer en beskrivning om hur vi gjorde.
Tidigare har vi behandlat ett antal golv med Allbäcks Linoljevax. Detta har blivit en solklar favorit inom golvbehandling (vi återkommer till det i ett separat inlägg). Linoljevaxet kommer i olika kulörer som alla är blandbara med varandra. Tidigare har vi uteslutande behandlat golv i en och samma kulör/blandning. Den här gången testades en alternativ variant.

Gråsvart och ljusgrå
Idén bygger på ett schackrutigt mönster med rutor på diagonalen, inramade av en fris. Efter att ha experimenterat med olika blandningar landade valet på en svartgrå kombinerat med en ljusgrå kulör. För att blanda till den svartgrå kulören användes 9 delar svart och 1 del grå Allbäcks linoljevax. För den ljusgrå användes 9 delar vitt och 1 del grå Allbäcks linoljevax.

Att göra rutor
För att bestämma storlek och placering av rutorna samt fris / ram togs rummets mått. Hallen håller sig inte till någon enkel form utan innehåller många nischer och specialformer, vilket gör just det här rummet lite mer komplicerat.
Efter lite dividerande drogs slutsatsen att rutor med 28 cm långa sidor samt en fris på 16 cm skulle skapa en bra symmetri. Frisen består av 8 cm gråsvart och sedan 4 cm ljusgrått och efter det ytterligare 4 cm gråsvart.
Märka ut rutor och fris
Först tillverkades en mall i kartong. Efter det märktes frisen runt hela rummet ut. För att uppnå en bra symmetri märktes rummets mittlinje ut. Med utgångspunkt från denna linje placerades rutorna.
Med hjälp av snören markerades alla rutor utspridda över rummet, därigenom skapades en tydlig bild om var rutorna skulle hamna.

2. tejpa och vaxa
När man målar ett golv rutigt, är en metod att först måla hela golvet i en färg för att sedan tejpa och måla rutor i den avvikande färgen.
Med linoljevax behöver man en alternativ metod. Linoljevaxet fäster genom att tränga ner i underlaget och mätta det. Allt överskottsvax torkas bort. I det här fallet vaxades det ljusgråa först.
En kort steg-för-steg beskrivning:
- Bestäm vilka rutor som ska vara i vilken kulör och börja tejpa upp ytterkanterna på alla rutor av den ena kulören. Med hjälp av en penna markeras alla hörn. Med maskeringstejp hålls snörena på plats som används som guide för att tejpa rutornas ytterkanter.
- När alla rutor är tejpade blandades vaxet och stryks på med den sträva ytan av en vit scotch-brite svamp. Vaxet fördelas jämnt och tunt över underlaget.
- Efter 15-30 min torkas allt överflödigt vax bort med en frottehanduk.
- Slutligen tas tejpen bort och vaxet får torka. Det går att gå på det direkt men vaxet färgar av sig och fotspåren bör torkas bort. Vaxet är torrt på 1-2 dagar och fullt härdat på en vecka.

tejpa igen
När det första lagret härdat är det dags för nästa steg. Tejpa kanter, blanda vax, vaxa och torka av. Notera att en lite bredare tejp minskar risken att få vax på det som redan är vaxat.
När vaxet torkas bort görs detta med fördel utifrån och in och byt till en ren handduk ofta för att undvika att dra ut vaxet över tejpen.

ta bort tejpen och låt troka
Att ta bort maskeringstejp och mötas av knivskarpa kanter känns underbart.


Färdigt
Nu är golvet och ytterdörren färdiga. Nu återstår snickerier, väggar och tak.


Före och efter
Golvet sett från köket.
Produkter från Webshopen
Nedan ser du vilka produkter vi använt oss av från webshopen. Utöver detta har vi använt oss av:
- Golvslipmaskin hyrd från Allt i Färg i Ulricehamn.
- Snöre, sax, penna, en bit kartong, maskeringstejp, scotch brite.
- Uttjänt frottehanduk för avtorkning och återanvänd 1l yoghurthink för att blanda vax.