Måla ytterdörren med Linoljefärg

Måla entrédörren med linoljefärg.
Dubbel Pardörr målad med linoljefärg

Förra hösten inleddes en restaurering av huvudbyggnadens entrédörr, en dubbel pardörr som sannolikt tillkom när verandan byggdes.

Färgen (som tidigare var röd) och dörrtrycken började se ledsna ut. Dörrarna var i behov av omsorg. Efter en hel del funderande och experimenterande med olika kulörer föll valet på en mörkgrön kulör. Den har blivit en klar favorit och är en av Vingstorps utvalda kulörer som snart kommer gå att köpa i webshopen.

Före-bild innan målning med linoljefärg.
Före-bild

En två år gammal bild med dörren och entrén i bakgrunden och vår fina Nils i förgrunden.

Renskrapad trädörr innan målning med linoljefärg.
Trären dörr, närbild profiler
alltid målad med linoljefärg

Dörren har alltid varit målad med linoljefärg. Under årens lopp har det blivit många lager. För att få fram profiler och speglar skrapades dörren trären. Fönsterkitt som var dåligt togs bort och och de glasrutor som fått sprickor byttes. Vi återanvände gammalt munblåst glas.

Enklaste sättet att ta bort gammal färg är att använda vassa skrapor och varmluftspistol (alternativt speedheater). 

Spackla med Rubinol Linoljespackel.
Rubinol Linoljespackel

En fördel med linoljefärg är att den täcker bra i tunna lager. Därför lyfts skugglister, speglar och träets variationer fram genom färgen. Kvisthål och skador spacklas med Rubinol Linoljespackel små defekter får vara kvar och bli en del av dörrens personlighet. 

Yttre pardörren renskrapad.
Yttre Pardörren renskrapad

Förra hösten skrapades, slipades och målades den utvändiga pardörren. Denna hösten var det dags för den invändiga. Först lite bilder från förra hösten.

Innan ytterdörren målades lades ett tunt skikt Jupex Träolja. Oljan tränger in i träet, mättar det och gör virket vattenavvisande och mer formstabilt. Viktigt är att inte styrka på för mycket, då får linoljefärgen svårare att fästa.

Måla spegeldörr med linoljefärg.
Måla Spegeldörrar med linoljefärg

Linoljefärg är en ypperlig färg att måla spegeldörrar med eftersom den inte torkar under tiden man målar. Det gör det enkelt att hinna med att eftersläta färgen för att få ett slätt och jämnt resultat. Bäst till linoljefärg är naturbortpenslar. Till dörren användes en Rund Anstrykare 40mm för att lägga på färgen samt en Moddlare för att eftersläta.

Tricket att måla med linoljefärg är att stryka ut färgen ordentligt i tunna lager. Börja med spegelns profiler för att därefter måla den släta spegeln i mitten. Sedan stryks de tvärgående reglarna mellan speglarna och sist ytterramen. Genom att måla i denna ordning slipper du få färg på de redan målade och släta ytorna. När du efterslätar färgen följer du samma ordning.

Eftersläta linoljefärgen med moddlare för ett slätt slutresultat.
Tre strykningar med linoljefärg från Wibo

Med tre tunna strykningar målades dörren med Wibos Linoljefärg. För så jämnt slutresultat som möjligt efterslätar vi alltid med en moddlare som bilden visar.

Eftersom dörren varit målad sedan tidigare målades den utvändiga pardörrren med två strykningar av Wibos slipstrykningsfärg och ett lager med Wibo snickerifärg blank. Den invändiga dörren ville vi ha lite mattare och slutströk därför den med ytterligare ett lager slipstrykningsfärg. Den ger ett sidenmatt (15-20 glans) slutresultat. Utvändigt behövs en blankare och mer slitstark yta för att stå emot väder och vind. Utomhus mattas även linoljefärgen över tid.

Före-bild innan målning.
Före

Här kommer ytterligare en gammal mobilbild på hur dörren såg ut före. Då röd och med blåa foder och snickerier.

Ytterdörr målad med linoljefärg i grön kulör.
Efter

Från röd till grön och från blått till grått. Som ni ser har även verandan målats om, jag återkomma till detta i ett senare inlägg. Entrén är inte riktigt färdig än. Framförallt letar vi efter en trevlig belysning.

Dörrtrycke från Eskilstuna Kulturbeslag.
Nya beslag enligt Äldre förlaga från kulturbeslag

De slitna beslagen byttes ut mot nya från Kulturbeslag. Denna modell heter Sigfrid Jansson No.11 och nyckelskylten heter E A Næsman & Co No.7.

Skjutregel Entrédörr behandlad med rå linolja.
de gamla beslagen

De gamla skjutreglarna som fortfarande fungerar rengjordes först med linsåpa därefter gjorde vi ett litet experiment med rå linolja.

Vi lade först skjutreglarna direkt på vedspisen. När de blivit varma strök vi på rå linolja. Beslagen fick sedan bränna på vedspisen ett tag till. Resultat blev flera nyanser av svart. De tunna delarna som blev varmast blev sotsvarta. De kraftigare detaljerna som inte blev lika varma fick en ljusare färg.

Tyvärr har jag inga bilder på detta men vi har fler beslag som kommer behöva rengöras. Nästa gång ska jag tänka på att ha med kameran.

Traditionsenligt borde beslagen målats in med linoljefärg. Det hade medfört att färgen skavts bort eftersom vi använder skjutreglarna med jämna mellanrum. Genom att göra så här framhävs även det hantverk som ligger bakom, alla detaljer syns bättre och beslagen utmärker sig vilket vi tyckte passade i det här fallet.

Dubbel pardörr målad med linoljefärg.
dörren invändigt

Till sist en bild på dörren sedd från hallen. Notera hur färgen och kulören upplevs olika beroende på ljuset.

Kulören är framtagen av oss och ingår i våra egna kulörer. Den nyanseras efter recept och heter Vingstorp – Mörkgrön. Inom kort kan du beställa den i vår webshop. Tänk på att det alltid är bra att provmåla först eftersom kulörer upplevs olika på skärm och i verkligheten. 

Produkter från webShopen

Nedan ser du vilka produkter vi använt oss av från webshopen. Utöver detta har vi använt oss av: Färgskrapor från Bahco, slipkloss från Festool och varmluftspistol från Bosch.

540.00kr2,580.00kr
560.00kr2,760.00kr

Övriga linoljeprodukter

Linoljespackel Rubinol

65.00kr195.00kr
225.00kr1,075.00kr
Slut i lager

Allbäck Linoljeprodukter

Linsåpa 1 L

120.00kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *